Település:
Borsod-Abaúj-Zemplén megye, Tokaj


Jézus szíve templom


3910. Tokaj, Kossuth tér 6. Tel:+3647352147

 
A Jézus szíve templom Tokaj belvárosában álló 20. századi neoromán stílusú római katolikus templom.
 
Jézus szíve templom
 
Vallás
Keresztény
Felekezet
Római katolikus
Egyházmegye
Egri főegyházmegye (1937–)
Egyházközség
Szerencsi Esperesi Kerület
Püspök(ök)
Dr. Ternyák Csaba egri érsek
Pap(ok)
Kertész Ferenc esperes
Építési adatok
Építése
1912
Stílus
neoromán
Tervezője
Zobel Lajos
Építtetője
Királyi Kincstár, mint kegyúr
Elérhetőség
Település
Tokaj
Hely
3910 Tokaj, Kossuth tér 7.
Elhelyezkedése
Jézus szíve templom (Magyarország)
Pozíció Magyarország térképén
é. sz. 48° 07′ 33″, k. h. 21° 24′ 28″
 
Története
Tokajban az első templomot Szent István és Szent László királyok idejében alapították a 11. század végén. Ez a tatárjárás idején elpusztult, de újjáépítették. A török hódoltság után, a reformáció alatt többször gazdát cserélt, néhányszor leégett és újjáépült.
 
1695-től végleg a katolikusoké, 1729. óta van folyamatosan anyakönyve. A 18-19. században megint többször kellett tűzvész miatt újjáépíteni, majd 1909-ben teljesen leromlott állapota miatt a Királyi Kincstár, mint kegyúr lebontatta és a helyére a jelenlegi templomot építtette "Zobel Lajos műszaki főtanácsos tervei szerint ... Balogh János kassai és Benyei István sátoraljaújhelyi építészek által ... alapjaitól kezdve teljesen újonnan felépíttetett és a helyén állt kelet-nyugat fekvésű Egyházzal ellentétben Tisza-Tokaj királyi város úgy gazdasági, mint szépészeti szempontból nyugat-kelet irányba hozatott." (idézet az alapítóokmányból)
 
 
A templom belső tere
Berendezése
A főoltár, a keresztelőhely és a szószék Josef Riefesser tiroli szobrászművész alkotása. Az oltár domborműveit szintén ő készítette, de eredetileg a sárospataki templom egyik mellékoltáránál álltak, ahonnan műemléki felújításkor kerültek ide és így a tokaji templom bútorzata művészileg egy egységet alkot.
 
A szent József-oltár Család-kápolnája Huszár István nyíregyházi festő- és faragóművész keze munkája. A Szűz Mária kápolna két oldalán látható pannó-festmények Tamás Ervin és Xantus Gyula festőművészek alkotásai. A kórus és a szentély feletti két félkör alakú képet Tokajban dolgozó művésztanárok készítették.
 
A gyóntatószék fölött az itt működő pálos, kapucinus és piarista szerzetesrendek címereit és kolostoraik képeit láthatjuk.
 
Forrás:Wikipédia

 

 

 

Kiemelt ApróHirdetések

További kiemelt ApróHirdetések »

 

 

HelyiVilága Magazin ajánló

További magazin cikkek »

 

Helyi látnivalók

További helyi látnivalók »

 

 

Helyi szolgáltatók

További helyi szolgáltatók »